Προφίλ

Περιγραφή και δράσεις της IWA Greece.Η ελληνική ομάδα της International Winnicott Association (IWA Greece) συστάθηκε το 2014 μέσω της ένταξης στην IWA του σεμιναρίου “Εισαγωγή στην κλινική του Winnicott” με εισηγητή τον παιδοψυχίατρο, ψυχαναλυτή Θανάση Χατζόπουλο. Ως μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Winnicott (ΙWA) η ομάδα μελετά και προάγει την έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από το έργο του Winnicott και την ψυχαναλυτική θεωρία εν γένει.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, που διανύει την δέκατη ακαδημαϊκή χρονιά του, μέσω των κειμένων του Winnicott γίνεται λόγος για την προσέγγισή του. Οι ιδέες του Winnicott μπορεί να μην συγκροτήθηκαν σε θεωρία, αλλά εμπλούτισαν σημαντικά την ψυχαναλυτική πρακτική τόσο με τους ενήλικες όσο και με τα παιδιά συνεισφέροντας έννοιες που κάνουν κάποιους να μιλούν ακόμη και για αλλαγή παραδείγματος στην ψυχανάλυση.
Η ομάδα κάθε χρόνο πραγματοποιεί μια διημερίδα στην οποία προσκεκλημένοι ξένοι ψυχαναλυτές αναφέρονται σε ζητήματα της ψυχανάλυσης γενικά και του έργου του Winnicott ειδικότερα μέσα από εισηγήσεις και κλινικά εργαστήρια. Μέχρι τώρα η διημερίδα συνοδεύεται από μεταφράσεις και εκδόσεις ψυχαναλυτικών έργων του Winnicott και άλλων ψυχαναλυτών με αναφορές στο έργο του.
Σε παράλληλη τροχιά κινείται και το σεμινάριο «Τέχνη και Ψυχανάλυση: Συνομιλίες». Η σειρά αυτή ομιλιών διερευνά πως μπορεί να συνεχιστεί στις μέρες μας η συνομιλία τέχνης και ψυχανάλυσης χωρίς η μέχρι σήμερα ψυχαναλυτική σκευή να αποτελεί εμπόδιο αλλά καταλύτη γι’ αυτήν. Κάθε φορά ένας διαφορετικός εισηγητής, ψυχαναλυτής ως επί το πλείστον, προσεγγίζει ένα έργο από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, το θέατρο με πλοηγό τις ψυχαναλυτικές έννοιες.