Σεμινάρια Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020

Θανάσης Χατζόπουλος | Βίκυ Μαλισόβα

ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΑΠΟ ΤΟΝ FREUD ΣΤΗΝ KLEIN, ΣΤΟΝ WINNICOTT ΚΑΙ ΣΤΟΝ LACAN

Το αντικείμενο και η σχέση αντικειμένου βρέθηκαν ευθύς εξαρχής στην καρδιά της ψυχαναλυτικής πρακτικής. Είτε από την πλευρά των ορμών είτε από εκείνη του εγώ, το αντικείμενο αποτελεί βασική παράμετρο της φροϋδικής θεώρησης, ακόμη και αν η σχέση αντικειμένου δεν πήρε αρχικά την έκταση και τη σημασία που απέκτησε αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεχιστές του φροϋδικού έργου, Klein, Winnicott, Lacan, καθένας από τη σκοπιά του, διεύρυναν και εμβάθυναν την έννοια της σχέσης αντικειμένου δίνοντάς της την κεντρική θέση που κατέχει σήμερα στην ψυχαναλυτική θεωρία. Μέσα από τις διαφορετικές κατευθύνσεις που έδωσαν η Klein (καλό-κακό αντικείμενο, ενδοβολή αντικειμένου), ο Winnicott (εξωτερικό αντικείμενο-μητέρα, μεταβατικό αντικείμενο) και ο Lacan (η επιθυμία και η έλλειψη στο επίκεντρο της σχέσης αντικειμένου) διερευνάται η σχέση αντικειμένου και οι μελλοντικές προοπτικές της.

Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε 4η Τρίτη του μήνα, στις 20.45 μέσω τηλεδιάσκεψης στην πλατφόρμα zoom.

Ημερομηνίες: 29 Σεπτεμβρίου, 27 Οκτωβρίου, 24 Νοεμβρίου.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον Θανάση Χατζόπουλο (τηλ. : 210 6438785, ahatz@otenet.gr).

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

Η έννοια του ασυνειδήτου προϋπήρχε του Φρόυντ, χωρίς όμως να έχει μελετηθεί συστηματικά μέχρι τότε ώστε να πάρει τη μορφή που του έδωσε εκείνος ως ένα από τα συστήματα της ψυχικής συσκευής (μαζί με το προσυνειδητό και τη συνείδηση)  με το περιεχόμενό του, τους μηχανισμούς, τα μορφώματά του, τους εκπροσώπους του. Έννοια «περιγραφική» αλλά και «τοπική», η οποία διατηρείται σε ισχύ και κατά την διαμόρφωση της δεύτερης φροϋδικής τοπικής (αυτό, εγώ, υπερεγώ), διατρέχοντας το σύνολο σχεδόν του έργου του Φρόυντ. Η ανάδειξη του ασυνειδήτου υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική συμβολή της ψυχανάλυσης για την κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού μαζί με την αποκάλυψη ότι μπορεί κάποιος να μην είναι αφέντης στο ίδιο του το σπίτι, βαθύ πλήγμα στην ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Διανύοντας τη δεύτερη χρονιά μελέτης της «Ερμηνείας των ονείρων» και άλλων κειμένων του Φρόυντ σχετικά με το όνειρο, τη «βασιλική οδό» προς το ασυνείδητο, και ολοκληρώνοντας τη μελέτη της «Ερμηνείας», φτάνουμε στο περίφημο έβδομο κεφάλαιο, όπου ο Φρόυντ διατυπώνει τη θεωρία του για τη λειτουργία του ψυχικού οργάνου τοποθετώντας το ασυνείδητο στο επίκεντρο της ψυχαναλυτικής θεωρίας.

Παρεμβαίνουν: Ανναλίζα Ζελιώτη, Κορίνα Θωμαΐδου, Μαριάνθη Καλατζή, Νεκτάριος Κουλός, Νεφέλη Ταμπάκη.

Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε 2η Τρίτη του μήνα, στις 20.45 μέσω τηλεδιάσκεψης στην πλατφόρμα zoom.

Ημερομηνίες: 13 Οκτωβρίου, 10 Νοεμβρίου, 8 Δεκεμβρίου.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον Θανάση Χατζόπουλο (τηλ. : 210 6438785, ahatz@otenet.gr).