ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

Η έννοια του ασυνειδήτου προϋπήρχε του Φρόυντ, χωρίς όμως να έχει μελετηθεί συστηματικά μέχρι τότε ώστε να πάρει τη μορφή που του έδωσε εκείνος ως ένα από τα συστήματα της ψυχικής συσκευής (μαζί με το προσυνειδητό και τη συνείδηση) με το περιεχόμενό του, τους μηχανισμούς, τα μορφώματά του, τους εκπροσώπους του. Έννοια «περιγραφική» αλλά και «τοπική», η οποία διατηρείται σε ισχύ και κατά την διαμόρφωση της δεύτερης φροϋδικής τοπικής (αυτό, εγώ, υπερεγώ), διατρέχοντας το σύνολο σχεδόν του έργου του Φρόυντ. Η ανάδειξη του ασυνειδήτου υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική συμβολή της ψυχανάλυσης για την κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού μαζί με την αποκάλυψη ότι μπορεί κάποιος να μην είναι αφέντης στο ίδιο του το σπίτι, βαθύ πλήγμα στην ανθρώπινη ματαιοδοξία. Στο σεμινάριο θα μελετηθεί η έννοια του ασυνειδήτου από αντιπροσωπευτικά κείμενα του Φρόυντ, δίνοντας αρχικά έμφαση στο όνειρο, τη «βασιλική οδό» προς το ασυνείδητο, στην ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής και στο ευφυολόγημα.

Παρεμβαίνουν: Ανναλίζα Ζελιώτη, Κορίνα Θωμαΐδου, Μαριάνθη Καλατζή, Νεκτάριος Κουλός, Κασσιανή Πολίτου, Νίκος Ρωμανάκης, Νεφέλη Ταμπάκη, Αντωνία Χαλαμπαλάκη

Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, στις 20.45 στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Μωβ Σκίουρος», Πλατεία Καρύτση 4.
Ημερομηνίες για το 2019:  5 Φεβρουαρίου, 5 Μαρτίου, 2 Απριλίου, 7 Μαΐου, 4 Ιουνίου.

Ημερομηνίες για το 2018:

2 Οκτωβρίου: Το ασυνείδητο πριν από τον Φρόυντ
6 Νοεμβρίου: Εισαγωγή στο ασυνείδητο
4 Δεκεμβρίου: Λησμοσύνη ονομάτων και λέξεων

 

Για τη συμμετοχή στα σεμινάρια είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η επικοινωνία με τον Θανάση Χατζόπουλο, τηλ.: 210 6438785, ahatz@otenet.gr .