Τέχνη και Ψυχανάλυση: Συνομιλίες


 

Η συνομιλία ψυχανάλυσης και τέχνης εκκινεί από τα πρώτα ήδη βήματα της συγκρότησης της ψυχαναλυτικής σκέψης και αποτελεί μέρος της αναζήτησης του Φρόυντ σε ό,τι αφορά την έρευνα του ασυνειδήτου, έτσι όπως αυτό εμφιλοχωρεί στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η σειρά αυτή ομιλιών διερευνά πως μπορεί να συνεχιστεί στις μέρες μας αυτή η συνομιλία χωρίς η μέχρι σήμερα ψυχαναλυτική σκευή να αποτελεί εμπόδιο αλλά καταλύτη γι’ αυτήν.
*
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, ώρα 21.00
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ θα μιλήσει με θέμα:
«ΜΑΡΙΑΜΠΑΣ, του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ»
Μαριάμπας, του Γιάννη Σκαρίμπα: η κειμενική ανάπλαση του αναδιπλασιασμού της προσωπικότητας, ήτοι του φαινομένου του σωσία, όπως το έχει αναλύσει διεξοδικά ο Όττο Ρανκ στην σχετική του μελέτη. Επ’ αυτού, η ανάγνωση του κειμένου του Σκαρίμπα με άξονα τον ναρκισσισμό, την μελαγχολία και την ενόρμηση του θανάτου.
Ο Νίκος Παπαχριστόπουλος είναι ψυχαναλυτής. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
*
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21.00
η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ θα μιλήσει με θέμα:
«Οι λειτουργίες του Υπερεγώ και του Ιδεώδους του Εγώ στη ΔΙΚΗ του ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ»
Στην παρουσίαση θα γίνει μια προσπάθεια ψυχαναλυτικής προσέγγισης του έργου μέσα από την οπτική της κατανόησης της δράσης δύο λειτουργιών του ψυχικού οργάνου, του ιδεώδους του εγώ και του υπερεγώ, και αυτό στην συνάρθρωσή τους με τις λοιπές λειτουργίες του ψυχισμού.
Η Μαρία Χατζηανδρέου είναι ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια (ΕΨΕ).
*
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, ώρα 21.00
η ΒΙΒΗ ΘΕΟΔΟΣΑΤΟΥ θα μιλήσει με θέμα
«Και είδα την Γυναίκα της Ζάκυθος που εκρεμότουνα και εκυμάτιζε»
μια ψυχαναλυτική ερμηνευτική προσέγγιση στη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Η παρουσίαση της Γυναίκας της Ζάκυθος, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει αφενός αυτή την αποκρουστική μορφή, που σε μια πρώτη ανάγνωση ενσαρκώνει ό,τι συμβατικά αποκαλούμε απόλυτα «κακό» και αφετέρου την αινιγματική μορφή του Ιερομονάχου Διονυσίου, πέραν της εμφανούς ιερότητας-αγνότητας-αγιότητας της. Στόχος είναι η διατύπωση μιας ερμηνευτικής πρότασης για την «ταυτοποίηση» αυτής της απεχθούς μορφής, που δεν έχει όνομα, και για το εξίσου αποτρόπαιο τέλος της.
Η Βιβή Θεοδοσάτου είναι μέλος Σ.Ε.Π. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία 19ος- 20ος αιώνας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζονται στο πεδίο της Θεωρίας της Λογοτεχνίας (μεταδομισμός, αποδόμηση και ψυχαναλυτική θεωρία).
*
Τρίτη 17 Απριλίου 2018, ώρα 21.00
η ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ και η SYLVETTE GENDRE-DUSUZEAU θα μιλήσουν με θέμα:
«Το αίνιγμα του παραμυθιού. Μια ψυχική κατασκευή;»
Εκκινώντας από μερικά παραμύθια και μύθους, θα επεξεργαστούμε τα ψυχικά κίνητρα που υποστηρίζουν το περιεχόμενο του αινίγματος για να κατορθώσουν το πέρασμα του ήρωα από τον θάνατο (συχνά παρόντα στην αρχή του παραμυθιού) στη ζωή, που του έχει δοθεί με τη λύση του αινίγματος, ώστε να εκπληρώσει το πεπρωμένο του.
Η Άννα Αγγελοπούλου και η Sylvette Gendre-Dusuzeau είναι ψυχαναλύτριες στη Fédération des Ateliers de psychanalyse, στο Παρίσι, όπου διευθύνουν επί μια δεκαετία το μηνιαίο σεμινάριο Conte et psychanalyse.

*

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 21.00
η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΡΩΙΜΟΥ θα μιλήσει με θέμα:
«Το ιδεώδες στην ποίηση  του Οδυσσέα Ελύτη και η  ψυχανάλυση»
Με  άξονα  την έννοια   της  καθαρής ποιητικής εικόνας, η οποία συνέχει το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, όπως αποδεικνύεται από τα δοκίμιά του, παρουσιάζονται τόσο οι εκλεκτικές συγγένειες του ποιητή με τον υπερρεαλισμό (και κατ’ επέκταση με το ονειρικό ασυνείδητο), όσο  και με  την αρχαία ελληνική σκέψη, η οποία  φέρνει στο προσκήνιο «ένα νέο τρόπο του νοείν», πολύ κοντά στην κριτική της φαινομενολογίας και της ψυχαναλυτικής  πρακτικής περί ισόρροπης συνύπαρξης συνειδητού με ασυνείδητο. Με αυτόν  τον τρόπο η ποιητική τέχνη, όπως τη βλέπει ο  Ελύτης, συνομιλεί με την ψυχαναλυτική τέχνη στο  κοινό πεδίο μιας ενοραματικής άρσης των αντιθέσεων εντός και εκτός του υποκειμένου.
Η Μαριλένα Πρωίμου, Phd  είναι ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, ποιήτρια και μέλος  ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

*

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018, ώρα 21.00
Η ΜΑΓΙΑ ΚΟΡΚΟΚΙΟΥ θα μιλήσει με θέμα:
«Σκέψεις γύρω από μία ψυχαναλυτική ανάγνωση της Μήδειας»

Ακολουθώντας τους στίχους του Ευριπίδη, γίνεται μία μεταψυχολογική προσέγγιση της τραγωδίας της Μήδειας με σκοπό να αναδειχτούν οι ασυνείδητες συγκρούσεις που διέπουν την ψυχοσύνθεση της γυναίκας Μήδειας. Η αγάπη που ένιωθε η Μήδεια αντιστρέφεται σε μίσος ύστερα από την προδοσία του Ιάσονα και φτάνει μέχρι την καταστροφική μορφή της παιδοκτονίας. Η Μήδεια δεν μπορεί να παραμείνει μητέρα παρά μόνο όσο τη διατηρεί στην επιθυμία του ο Ιάσονας αναδεικνύοντας έτσι τη σύγκρουση του μητρικού και του θηλυκού στη γυναικεία ψυχοσύνθεση και την ανθρώπινη φύση.

Η Μάγια Κορκοκίου είναι κλινική ψυχολόγος, υποψήφιο μέλος της ΕΕΨΨΠΕ, Μέλος του Δ.Σ της CIPPA.

*

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, ώρα 21.00
η ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΚΑΛΑΤΖΗ θα μιλήσει με θέμα:
Orwell, «1984». Η συμμόρφωση στην αντικοινωνική τάση και μια αναπάντεχη συνάντηση με τις σκέψεις του D. W. Winnicott πάνω στην έννοια της δημοκρατίας.

Στον ολοκληρωτισμό το διαφορετικό εξοβελίζεται ως επικίνδυνο και μιαρό. Οι ανθρώπινες σχέσεις ποινικοποιούνται, η αντικειμενική πραγματικότητα ορίζεται από όποιον κατέχει την εξουσία, η ελεύθερη σκέψη αποτελεί παράπτωμα. Σε αυτή τη  συνθήκη η συμμόρφωση με την εξουσία αποτελεί μορφή της αντικοινωνικής τάσης, που οδηγεί μοιραία στην απάρνηση των δεσμών, την κατάλυση του κοινωνικού,  τον ψυχικό θάνατο. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου σύμφωνα με τα λόγια του D. Winnicott ο «συμβιβασμός παύει να είναι αποδεκτός». Η ελπίδα για μια αληθινή και δημιουργική ζωή υπερασπίζεται την αυθόρμητη χειρονομία, ενάντια στη στρέβλωση και στο σφετερισμό.
Η Μαριάνθη Καλατζή είναι ψυχολόγος.
*
Οι ομιλίες γίνονται κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδης Αγ. Ειρήνης 17, Μετρό Μοναστηράκι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Εκδόσεις Γαβριηλίδης,
Κωνστάνς Αθανασιάδου (τηλ.: 210 2280366, athconst@windtools.gr ) και
Θανάσης Χατζόπουλος (τηλ.: 210 6438785, ahatz@otenet.gr )