Σεμινάρια

Ο ΗΧΟΣ ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Η Ιωάννα Παναγιωτοπούλου (ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια ΕΨΕ) θα μιλήσει με θέμα:

Ο ήχος είναι η απαρχή της ζωής και ο τελικός αποχαιρετισμός. Το κλάμα του νεογέννητου είναι η αρχή της εξωμήτριας ζωής και ο τελευταίος αναστεναγμός είναι ο τελικός αποχαιρετισμός. Ο ήχος, από το πρωταρχικό «ηχητικό περίβλημα» –η φωνή της μητέρας– μέχρι τη μετουσιωτική ευχαρίστηση της μουσικής, δομεί τον ψυχισμό, είναι γέφυρα μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, και συμβάλλει στην ψυχική οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΚΛΑΪΝ, ΣΤΟΝ ΓΟΥΙΝΙΚΟΤ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΚΑΝ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2023)

Βίκυ Μαλισόβα, Θανάσης Χατζόπουλος

Το αντικείμενο και η σχέση αντικειμένου βρέθηκαν ευθύς εξαρχής στην καρδιά της ψυχαναλυτικής πρακτικής. Είτε από την πλευρά των ορμών είτε από εκείνη του εγώ, το αντικείμενο αποτελεί βασική παράμετρο της φροϋδικής θεώρησης, ακόμη και αν η σχέση αντικειμένου δεν πήρε αρχικά την έκταση και τη σημασία που απέκτησε αργότερα.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ανναλίζα Ζελιώτη, Κορίνα Θωμαΐδου, Μαριάνθη Καλατζή, Νεκτάριος Κουλός

Ο Φρόιντ ήδη από το έργο του Μελέτες για την Υστερία, που απασχόλησε το περυσινό σεμινάριο, δίνει στην έννοια της σεξουαλικότητας εξέχουσα θέση. Μέσω της «καθαρτικής» μεθόδου, τα συμπτώματα της νεύρωσης γίνονται πλέον αντιληπτά ως η ετεροχρονισμένη έκφραση συναισθημάτων που αφορούν τραυματισμούς του παρελθόντος και που συνδέονται μέσω της συνειρμικής αλυσίδας με εμπειρίες της σεξουαλικής ζωής του ατόμου κατά την παιδική του ηλικία.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΩΝ, ΓΟΥΙΝΙΚΟΤ ΚΑΙ ΛΑΚΑΝ

Αντώνης Βαδόλας

Τα ονόματα του Γουίνικοτ και του Λακάν συνδέονται με δύο από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά ρεύματα σκέψης και κλινικής πρακτικής στην ψυχανάλυση, μετά τον Φρόιντ. Μέσα στα χρόνια, οι θεωρίες τους απέκτησαν φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και ορκισμένους αντιπάλους που ισχυροποίησαν πολωτικές και προκατειλημμένες θέσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΚΛΑΪΝ, ΣΤΟΝ ΓΟΥΙΝΙΚΟΤ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΚΑΝ (2023)

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΚΛΑΪΝ, ΣΤΟΝ ΓΟΥΙΝΙΚΟΤ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΚΑΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Ανναλίζα Ζελιώτη, Κορίνα Θωμαΐδου, Μαριάνθη Καλατζή, Νεκτάριος Κουλός

Μετά το πέρας του πρώτου κύκλου του σεμιναρίου «Για το Ασυνείδητο» στο οποίο παρουσιάστηκαν τα κείμενα του Φρόυντ « Ψυχοπαθολογία της Καθημερινής Ζωής», « Ερμηνεία των Ονείρων» και «Το Ευφυολόγημα και η σχέση του με το Ασυνείδητο, το Χιούμορ» συνεχίζουμε τη φετινή χρονιά με το βιβλίο των Φρόυντ και Μπρόυερ «Μελέτες για την Υστερία» του 1895.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΩΝ, ΓΟΥΙΝΙΚΟΤ ΚΑΙ ΛΑΚΑΝ

Αντώνης Βαδόλας

Τέχνη και Ψυχανάλυση: Συνομιλίες

(επιμέλεια: Κωνστάνς Αθανασιάδου, Θανάσης Χατζόπουλος)
Η συνομιλία ψυχανάλυσης και τέχνης εκκινεί από τα πρώτα ήδη βήματα της συγκρότησης της ψυχαναλυτικής σκέψης και αποτελεί μέρος της αναζήτησης του Φρόυντ σε ό,τι αφορά την έρευνα του ασυνειδήτου, έτσι όπως αυτό εμφιλοχωρεί στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η σειρά αυτή ομιλιών διερευνά πως μπορεί να συνεχιστεί στις μέρες μας αυτή η συνομιλία χωρίς η μέχρι σήμερα ψυχαναλυτική σκευή να αποτελεί εμπόδιο αλλά καταλύτη γι’ αυτήν.

Εισαγωγή στην κλινική του Winnicott

Ο Θανάσης Χατζόπουλος συνεχίζει το σεμινάριο: “Εισαγωγή στην κλινική του Winnicott”.
Σχολιάζοντας κλινικές περιπτώσεις, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στα κείμενα του Winnicott, γίνεται λόγος για την προσέγγιση του Winnicott, οι ιδέες του οποίου μπορεί να μην συγκροτήθηκαν σε θεωρία, αλλά εμπλούτισαν σημαντικά την ψυχαναλυτική πρακτική τόσο με τους ενήλικες όσο και με τα παιδιά συνεισφέροντας έννοιες που κάνουν κάποιους να μιλούν μέχρι και για αλλαγή παραδείγματος στην ψυχανάλυση. Το σεμινάριο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Société dePsychanalyseFreudienne(SPF) (www.spf.asso.fr) και είναι μέλος της International Winnicott Association (IWA).

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον Θανάση Χατζόπουλο, τηλ.: 210 6438785.