ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Ανναλίζα Ζελιώτη, Κορίνα Θωμαΐδου, Μαριάνθη Καλατζή, Νεκτάριος Κουλός
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Μετά το πέρας του πρώτου κύκλου του σεμιναρίου «Για το Ασυνείδητο» στο οποίο παρουσιάστηκαν τα κείμενα του Φρόυντ « Ψυχοπαθολογία της Καθημερινής Ζωής», « Ερμηνεία των Ονείρων» και «Το Ευφυολόγημα και η σχέση του με το Ασυνείδητο, το Χιούμορ» συνεχίζουμε τη φετινή χρονιά με το βιβλίο των Φρόυντ και Μπρόυερ «Μελέτες για την Υστερία» του 1895.
Για τον Φρόυντ η μελέτη αυτή αποτελεί την αφετηρία μιας πρωτοπόρας διαδρομής για την έρευνα του Ασυνειδήτου καθώς όπως υποστηρίζει, το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί ως μαρτυρία των αρχικών του απόψεων. Η σεξουαλικότητα αναδεικνύεται ως το κέντρο των υστερικών συμπτωμάτων, οι έννοιες της επένδυσης, της αντίστασης και της απώθησης συνθέτουν το πρώτο πλαίσιο για τη γένεση της ψυχαναλυτικής θεωρίας.
Μέσα από τη μελέτη και την παρουσίαση του έργου «Μελέτες για την Υστερία» μας δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουμε το δρόμο που διάνυσε ο Φρόυντ από την έννοια της κάθαρσης έως την ψυχανάλυση.

Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε 2η Τρίτη του μήνα, στις 20.45 στο πατάρι των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, Μαυροκορδάτου 11, πλησίον εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής.

Ημερομηνίες: 11 Οκτωβρίου, 8 Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου.

<[>Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τη Βίκυ Μαλισόβα (τηλ. : 210 7293731, vimahatz@yahoo.gr).