Διεθνής Εταιρεία Γουίνικοτ - Ελληνική Ομάδα
                                   International Winnicott Association - Hellenic Group

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.


Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ: Συνομιλίες

Η συνομιλία ψυχανάλυσης και τέχνης εκκινεί από τα πρώτα ήδη βήματα της συγκρότησης της ψυχαναλυτικής σκέψης και αποτελεί μέρος της αναζήτησης του Φρόυντ σε ό,τι αφορά την έρευνα του ασυνειδήτου, έτσι όπως αυτό εμφιλοχωρεί στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η σειρά αυτή ομιλιών διερευνά πως μπορεί να συνεχιστεί στις μέρες μας αυτή η συνομιλία χωρίς η μέχρι σήμερα ψυχαναλυτική σκευή να αποτελεί εμπόδιο αλλά καταλύτη γι’ αυτήν.

*
Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, ώρα 21.00
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ θα μιλήσει με θέμα:
«ΜΑΡΙΑΜΠΑΣ, του ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ»
Μαριάμπας, του Γιάννη Σκαρίμπα: η κειμενική ανάπλαση του αναδιπλασιασμού της προσωπικότητας, ήτοι του φαινομένου του σωσία, όπως το έχει αναλύσει διεξοδικά ο Όττο Ρανκ στην σχετική του μελέτη. Επ’ αυτού, η ανάγνωση του κειμένου του Σκαρίμπα με άξονα τον ναρκισσισμό, την μελαγχολία και την ενόρμηση του θανάτου.  
Ο Νίκος Παπαχριστόπουλος είναι ψυχαναλυτής. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
*
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21.00
η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ θα μιλήσει με θέμα:
«Οι λειτουργίες του Υπερεγώ και του Ιδεώδους του Εγώ στη ΔΙΚΗ του ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ»
Στην παρουσίαση θα γίνει μια προσπάθεια ψυχαναλυτικής προσέγγισης του έργου μέσα από την οπτική της κατανόησης της δράσης δύο λειτουργιών του ψυχικού οργάνου, του ιδεώδους του εγώ και του υπερεγώ, και αυτό  στην συνάρθρωσή τους με τις λοιπές λειτουργίες του ψυχισμού.
Η Μαρία Χατζηανδρέου είναι ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια (ΕΨΕ).
*
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, ώρα 21.00
η ΒΙΒΗ ΘΕΟΔΟΣΑΤΟΥ θα μιλήσει με θέμα «Και είδα την Γυναίκα της Ζάκυθος που εκρεμότουνα και εκυμάτιζε»
μια ψυχαναλυτική ερμηνευτική προσέγγιση στη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Η παρουσίαση της Γυναίκας της Ζάκυθος, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει αφενός αυτή την αποκρουστική μορφή, που σε μια πρώτη ανάγνωση ενσαρκώνει ό,τι συμβατικά αποκαλούμε απόλυτα «κακό» και αφετέρου την αινιγματική μορφή του Ιερομονάχου Διονυσίου, πέραν της εμφανούς ιερότητας-αγνότητας-αγιότητας της. Στόχος είναι η διατύπωση  μιας  ερμηνευτικής πρότασης για την «ταυτοποίηση» αυτής της απεχθούς μορφής, που δεν έχει όνομα, και για το εξίσου αποτρόπαιο τέλος της.
Η Βιβή Θεοδοσάτου είναι μέλος Σ.Ε.Π. του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία 19ος- 20ος αιώνας, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που εστιάζονται στο πεδίο της Θεωρίας της Λογοτεχνίας (μεταδομισμός, αποδόμηση και ψυχαναλυτική θεωρία).
*
Τρίτη 17 Απριλίου 2018, ώρα 21.00
η ΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ και η SYLVETTE GENDRE-DUSUZEAU θα μιλήσουν με θέμα:
Το αίνιγμα του παραμυθιού. Μια ψυχική κατασκευή;
Εκκινώντας από μερικά παραμύθια και μύθους, θα επεξεργαστούμε τα ψυχικά κίνητρα που υποστηρίζουν το περιεχόμενο του αινίγματος για να κατορθώσουν το πέρασμα του ήρωα από τον θάνατο (συχνά παρόντα στην αρχή του παραμυθιού) στη ζωή, που του έχει δοθεί με τη λύση του αινίγματος, ώστε να εκπληρώσει το πεπρωμένο του.
Η Άννα Αγγελοπούλου και η Sylvette Gendre-Dusuzeau είναι ψυχαναλύτριες στη Fédération des Ateliers de psychanalyse, στο Παρίσι, όπου διευθύνουν επί μια δεκαετία το μηνιαίο σεμινάριο Conte et psychanalyse.
*
Οι ομιλίες γίνονται κάθε τρίτη Τρίτη του μήνα στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδης Αγ. Ειρήνης 17, Μετρό Μοναστηράκι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Εκδόσεις Γαβριηλίδης,
Κωνστάνς Αθανασιάδου (τηλ.: 210 2280366, athconst@windtools.gr ) και
Θανάσης Χατζόπουλος (τηλ.: 210 6438785, ahatz@otenet.gr )

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Α΄ εξάμηνο 2018

Ο Θανάσης Χατζόπουλος συνεχίζει (για δέκατη ακαδημαϊκή χρονιά) το σεμινάριο “Εισαγωγή στην κλινική του Winnicott”.

Σχολιάζοντας κλινικές περιπτώσεις, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στα κείμενα του Winnicott, γίνεται λόγος για την προσέγγιση του Winnicott, οι ιδέες του οποίου μπορεί να μην συγκροτήθηκαν σε θεωρία, αλλά εμπλούτισαν σημαντικά την ψυχαναλυτική πρακτική τόσο με τους ενήλικες όσο και με τα παιδιά συνεισφέροντας έννοιες που κάνουν κάποιους να μιλούν μέχρι και για αλλαγή παραδείγματος στην ψυχανάλυση.

Κατά το τρέχον εξάμηνο θα μελετηθούν τα κείμενά του, που αναφέρονται στην ψυχο-σωματική, στις θετικές και αρνητικές όψεις των ψυχοσωματικών φαινομένων, στον τρόπο που συνδέεται η ψυχή με το σώμα, στη σημασία του νου, που αναλαμβάνει συχνά σημαντικό ρόλο ως τρίτος όρος αυτής της πάσχουσας σύνδεσης.

Το σεμινάριο γίνεται κάθε 4η Τρίτη του μήνα, στις 20.45 στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, α΄ όροφος (μετρό Μοναστηράκι), τηλ.: 210 3228839 και απευθύνεται σε ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Ημερομηνίες: 23 Ιανουαρίου 2018, 27 Φεβρουαρίου 2018, 27 Μαρτίου 2018, 24 Απριλίου 2018 και 22 Μαΐου 2018

Το σεμινάριο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Société de Psychanalyse Freudienne (SPF) (www.spf.asso.fr) και είναι μέλος της International Winnicott Association (IWA).

Για τη συμμετοχή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η επικοινωνία με τον Θανάση Χατζόπουλο, τηλ.: 210 6438785, email: ahatz@otenet.gr


Πρόσκληση σε διημερίδα


«ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ D.W. WINNICOTT»
10 και 11 Νοεμβρίου
Margaret Boyle Spelman
Πώς ορίζεται το «καλό ξεκίνημα» στη ζωή ενός ανθρώπου; Και πώς στη συνέχεια κατακτά κανείς τη σιγουριά και τη ζωντάνια μιας δημιουργικής πορείας προς την αυτονομία; Η Margaret Boyle Spelman σε μια εκπληκτική προσέγγιση της βασικής ιδέας του μεταβατικού χώρου -όπως διατυπώθηκε από τον παιδίατρο και ψυχαναλυτή D.W. Winnicott- επαναπροσεγγίζει την έννοια είναι και γίγνεσθαι ως ένα συνεχές, από την ανάπτυξη ενός ορίου στην κατάσταση της απόλυτης εξάρτησης έως τη φύση της «απόστασης μεταξύ» στη σχετική εξάρτηση. Με μια πληθώρα παραδειγμάτων, στα οποία εναλλάσσεται η αναλυτική διαδικασία με τη μητρική ενασχόληση, εξετάζεται ο ρόλος του διευκολυντικού περιβάλλοντος στις διαδικασίες ωρίμανσης τόσο του βρέφους όσο και του ασθενούς, ανιχνεύοντας τις ρίζες της δημιουργικότητας αλλά και τους περιορισμούς στον «ενδιάμεσο χώρο», που θέτουν σε κίνδυνο τη γέφυρα μεταξύ της εσωτερικής ζωής του ατόμου και της εξωτερικής πραγματικότητας του.

Η Μάργκαρετ Μπόιλ Σπέλμαν είναι κλινική και συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια. Έχει εργαστεί για τρεις δεκαετίες ως κλινική ψυχολόγος σε υπηρεσίες υγείας της Ιρλανδίας με ειδικό ενδιαφέρον στην πρώιμη παρέμβαση, στην πρώιμη γονεϊκότητα και στις μαθησιακές δυσκολίες. Δίνει διαλέξεις σε ψυχαναλυτικούς ψυχοθεραπευτές και εκπαιδευόμενους κλινικούς ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Trinity στο Δουβλίνο (TDC) και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου (UCD). Υπήρξε διοικητικό μέλος του συμβουλίου της Ψυχολογικής Εταιρίας της Ιρλανδίας και επικεφαλής των επιτροπών του Ιρλανδικού Φόρουμ Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, του Ιρλανδικού Συμβουλίου για την Ψυχοθεραπεία και την Ψυχανάλυση. Είναι ενεργό μέλος του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Έχει εκδώσει τρία βιβλία στις εκδόσεις Κάρνακ σχετικά με τον D.W. Winnicott: Winnicott’s Babies and Winnicott’s Patients: Psychoanalysis as transitional space (2013): Karnac books, The Evolution of Winnicott’s Thinking: Examining the growth of psychoanalytic thought over three generations (2013): Karnac books και The Winnicott Tradition (2014) in a series for Karnac on psychoanalytic giants. Margaret Boyle Spelman and Frances Thomson-Salo (eds.).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Β΄ εξάμηνο 2017

Ο Θανάσης Χατζόπουλος συνεχίζει (για δέκατη ακαδημαϊκή χρονιά) το σεμινάριο “Εισαγωγή στην κλινική του Winnicott”.

Σχολιάζοντας κλινικές περιπτώσεις, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στα κείμενα του Winnicott, γίνεται λόγος για την προσέγγιση του Winnicott, οι ιδέες του οποίου μπορεί να μην συγκροτήθηκαν σε θεωρία, αλλά εμπλούτισαν σημαντικά την ψυχαναλυτική πρακτική τόσο με τους ενήλικες όσο και με τα παιδιά συνεισφέροντας έννοιες που κάνουν κάποιους να μιλούν μέχρι και για αλλαγή παραδείγματος στην ψυχανάλυση.

Κατά το τρέχον εξάμηνο θα ολοκληρωθεί η μελέτη των κειμένων του, που αναφέρονται στο παιχνίδι, στο μεταβατικό αντικείμενο και τον μεταβατικό χώρο, στα μεταβατικά φαινόμενα στον χώρο της συνεδρίας αλλά και του πολιτισμού, στο περιβάλλον, έτσι όπως το εισήγαγε ο ίδιος, και στη δημιουργικότητα.

Το σεμινάριο γίνεται κάθε 4η Τρίτη του μήνα, στις 20.45 στον χώρο εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, α΄ όροφος (μετρό Μοναστηράκι), τηλ.: 210 3228839 και απευθύνεται σε ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Ημερομηνίες: 26 Σεπτεμβρίου 2017, 24 Οκτωβρίου 2017 και 28 Νοεμβρίου.

Το σεμινάριο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Société de Psychanalyse Freudienne (SPF) (www.spf.asso.fr) και είναι μέλος της International Winnicott Association (IWA).

Για τη συμμετοχή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η επικοινωνία με τον Θανάση Χατζόπουλο, τηλ.: 210 6438785.


Μόλις κυκλοφόρησε :Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε επιλεγμένες
ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές του D. Winnicott. Οι εκπομπές πραγματοποιήθηκαν
στο ραδιόφωνο του BBC το χρονικό διάστημα 1960-62. Ακούστε τις εκπομπές


The 2nd INTERNATIONAL WINNICOTT ASSOCIATION CONGRESS
to be held in Paris on 3,4, and 5th of June, 2017.
Theme: "Winnicott: a contemporary clinic beyond borders"
Address of the event: 2, Place Baudoyer, Paris.

2ème congrès International de l’IWA 3, 4 et 5 juin 2017
Winnicott : une clinique contemporaine au-delà des frontières
Mairie du 4e 2 place Baudoyer 75004 Paris
Informations : www.iwafrance.org
Courriel : laura.dethiville@wanadoo.fr
registration form click here

Programm click here


Η Ελληνική ομάδα της International Winnicott Association
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας
Και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης

Με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του
Patrick Guyomard «Για την παιδική σεξουαλικότητα»
(εκδόσεις Γαβριηλίδης, σειρά Γραφές της ψυχανάλυσης, μετάφραση Κωνστάνς Αθανασιάδου, Ελένη Ζησοπούλου, Σοφία Λεωνίδη, Βίκυ Μαλισόβα, Ελίζα Νικολοπούλου, Νίκος Παυλάτος)

Διοργανώνουν τη διημερίδα
«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ»

στο πλαίσιο της οποίας ο συγγραφέας θα μιλήσει την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στις 19.30 στο
Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου με θέμα:

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ

Δεν χρειαζόταν η παρατήρηση του Γουίνικοτ (1958) ότι οι ψυχαναλυτές «είμαστε συνηθισμένοι στην αντίδραση της κοινωνίας στο απωθημένο ασυνείδητο και στην παιδική σεξουαλικότητα» για να εντοπίσουμε τους δύο πυλώνες της φροϋδικής ανακάλυψης: το ασυνείδητο και την παιδική σεξουαλικότητα. Κανένα από τα δύο δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό. Αλλά αν υπάρχει κάτι που δημιουργεί σκάνδαλο είναι η ιδέα της παιδικής σεξουαλικότητας. Ο Πατρίκ Γκιγιομάρ στο βιβλίο του αυτό, μια συλλογή από οκτώ άρθρα γραμμένα στο διάστημα μιας δωδεκαετίας (2003-2015) και δημοσιευμένα σε περιοδικά ή συλλογικούς τόμους, το οποίο με αυτή τη μορφή παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα πριν από τη γαλλική, ξανασκέφτεται την παιδική σεξουαλικότητα με έναν τρόπο σύγχρονο που δεν γίνεται βέβαια παρά να στηρίζεται σε όσα έχουν διατυπώσει στον έναν αιώνα της ψυχανάλυσης ο Φρόυντ, ο Φερέντζι, ο Λακάν και ο Γουίνικοτ, και ξαναβάζει στο επίκεντρο το σεξουαλικό και το παιδικό μαζί με την επιθυμία, το τραύμα, τη δημιουργικότητα.

Συνομιλητής: Βίκυ Μαλισόβα (ψυχαναλύτρια, μέλος της SPF), Συντονιστής: Θανάσης Χατζόπουλος (ψυχαναλυτής, μέλος της SPF)


Ο Πατρίκ Γκιγιομάρ είναι ψυχαναλυτής και καθηγητής κλινικής ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι-VII, Ντενί Ντιντερό. Ήταν μέλος της Φροϋδικής Σχολής του Παρισιού. Το 1982 ιδρύει μαζί με τη Μώντ και τον Οκτάβ Μανονί την ψυχαναλυτική εταιρεία Κέντρο Ψυχαναλυτικής Μόρφωσης και Ερευνών. Το 1994, γίνεται συνιδρυτής της Εταιρείας Φροϋδικής Ψυχανάλυσης, της οποίας υπήρξε πολλές φορές πρόεδρος. Δημοσίευσε τα βιβλία: Η απόλαυση του τραγικού, η Αντιγόνη, ο Λακάν και η επιθυμία του αναλυτή (Παρίσι, 1994, ελληνική μετάφραση Βίκυ Μαλισόβα, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2007), Η επιθυμία ηθικής (1999). Διηύθυνε, και συμμετείχε σε, πολλές συλλογικές εκδόσεις για την ψυχανάλυση. Είναι συνδιευθυντής των εκδόσεων Campagne Première.
Η διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι ανοιχτή στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετοχή για τα κλινικά εργαστήρια 25 ευρώ, άνεργοι και φοιτητές 15 ευρώ.


«Οι ενήλικοι να ξαναβρούν την πίστη στον εαυτό τους»
Διαβάστε την συνέντευξη του Πατρίκ Γκιγιομάρ στην εφημερίδα Καθημερινή


- Σεμινάρια -

Τέχνη και ψυχανάλυση: Συνομιλίες
Η συνομιλία ψυχανάλυσης και τέχνης εκκινεί από τα πρώτα ήδη βήματα της συγκρότησης της ψυχαναλυτικής σκέψης και αποτελεί μέρος της αναζήτησης του Φρόυντ σε ό,τι αφορά την έρευνα του ασυνειδήτου, έτσι όπως αυτό εμφιλοχωρεί στην καλλιτεχνική δημιουργία. Η σειρά αυτή ομιλιών διερευνά πως μπορεί να συνεχιστεί στις μέρες μας αυτή η συνομιλία χωρίς η μέχρι σήμερα ψυχαναλυτική σκευή να αποτελεί εμπόδιο αλλά καταλύτη γι’ αυτήν.
(περισσότερες πληροφορίες)

Σεμινάρια Ψυχανάλυσης
Ο Θανάσης Χατζόπουλος συνεχίζει (για όγδοη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά) το σεμινάριο:
“Εισαγωγή στην κλινική του Winnicott”.
(περισσότερες πληροφορίες)


Κυκλοφορία νέου βιβλίου

Δ.Τ.ΣΕΙΡΑ: ΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕΙΡΑΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Περιγραφή

Το ανά χείρας βιβλίο του Πατρίκ Αβράν είναι ένα έργο διαλόγου μεταξύ ψυχαναλυτικής πρακτικής και θεωρίας με παιδιά και εφήβους. Η δημοσιοποίηση των περιπτώσεων, η έκθεση της αναλυτικής εργασίας στην κριτική και τα σχόλια του κοινού γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ο συγγραφέας σκέπτεται συνέχεια τους αναλυόμενους με παρούσα στον νου του τη διάκριση ατόμου και υποκειμένου. [...] Το παιδί που υποφέρει από συμπτώματα, εμπόδια στο να μπορέσει να αναπτυχθεί σύμφωνα με την <<εν δυνάμει ενέργεια του>>, μπορεί να υποκειμενοποιήσει τα συμπτώματα αυτά, εάν ο αναλυτής του απευθυνθεί σε ένα ορισμένο πλαίσιο τοποθετημένο εξαρχής έξω από το κείμενο των στερεοτύπων-φορέων της προσδοκίας του φαντασιακού άλλου, που ενσαρκώνουν κατά κανόνα οι γονείς αλλά και το σχολείο ή οι ειδικοί της παιδικής ηλικίας. Προκειμένου η ανάλυση του παιδιού και του εφήβου να έχει πρόσβαση σε αυτό το μυστήριο όπου φύεται το σύμπτωμα, μυστήριο που βρίσκεται όχι μέσα στο παιδί, ούτε μέσα στους γονείς, αλλά στον ενδιάμεσο χώρο όπου υφαίνεται η κατιούσα γενεαλογική σχέση, η σχέση του γονιού προς το παιδί και η σχέση των γονέων με τις προηγούμενες γενεές. Δεν υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο, η τεχνική –η τέχνη- πρέπει να είναι πολύ εύπλαστη, το πλαίσιο εύκαμπτο, η επινόηση πάντα ενεργή.

Ο Πατρίκ Αβράν είναι ψυχαναλυτής. Υπήρξε μέλος της Ecole Freudienne de Paris. Είναι τακτικό μέλος και πρώην πρόεδρος της Société de Psychanalyse Freudienne.Συνέντευξη του Patrick Avrane στην Καθημερινή της Κυριακής 18-10-2015 με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βίβλιου.

Από τι πάσχουν τα παιδιά του 21ου αιώνα
Ο Γάλλος ψυχαναλυτής Πατρίκ Αβράν θα επισκεφθεί την Αθήνα για μια διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Ενα παιδί στον ψυχαναλυτή».
Τι συμβαίνει όταν ένας ψυχαναλυτής συναντά ένα παιδί ή έναν έφηβο; Πόσο δύσκολο είναι για έναν γονιό να αντιληφθεί το πρόβλημα και να αφήσει έναν ειδικό να δημιουργήσει σχέση με το παιδί του; Ο Πατρίκ Αβράν, Γάλλος ψυχαναλυτής ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, έγραψε το βιβλίο «Ενα παιδί στον ψυχαναλυτή», το οποίο στις 20 Οκτωβρίου κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, σε μετάφραση του Νίκου Παυλάτου. Με αφορμή την έκδοση αυτού του σημαντικού βιβλίου, ο Γάλλος ψυχαναλυτής θα επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος του μήνα, για μια διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που διοργανώνουν η Ελληνική Ομάδα της International Winnicott Association και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης, καθώς και ομάδες εποπτείας. Η «Καθημερινή» είχε την τιμή να διαβάσει πρώτη το βιβλίο και να συνομιλήσει ηλεκτρονικά με τον Γάλλο ψυχαναλυτή. Για την πολύτιμη βοήθεια στη μετάφραση ευχαριστούμε τον μεταφραστή και ψυχαναλυτή κ. Νίκο Παυλάτο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη κάντε κλικ εδώ.

 

Νέα κυκλοφορία βιβλίου
Laura Dethiville, Ελίζα Νικολοπούλου, "Συνομιλώντας για τον D.W.Winnicott και την κλινική του"
εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014, Γραφές της Ψυχανάλυσης / Επιχειρήματα
(περισσότερες πληροφορίες)